ODTÜ Ders Ekleme

ODTÜ’de ders eklemek en dikkatli olunması gereken konulardan birisidir. Doğru dersi doğru zamanda eklemek hem size zaman kazandıracaktır hem de sizi motive edecektir. Peki ODTÜ’ye yeni girmiş birisi ders eklemek için nerelerden yardım almalıdır?

1. İlk olarak https://student.metu.edu.tr/ adresinde “Informatives (Bilgi Verenler)” bölümünü ders eklemek için hemen hemen her bilgiyi sunacağını bilmelisiniz. Buradaki her bir bağlantının ne işe yaradığını ve size ne sunduğunu öğrenmek birçok avantaj sağlayacaktır.

Student Information (Öğrenci Bilgileri):

Aldığınız, alacağınız ve almanız gereken dersleri, not ortalamanızı, aldığınız bursları, sınav tarihlerinizi, ders programınızı ve öğrenciliğinizle alakalı daha birçok bilgiyi görebileceğiniz bir portaldır.

View Course Capacity (Ders Kapasitesi Görüntüleme):

Kodunu girdiğiniz dersi kaç kişinin aldığını görebileceğiniz yerdir. Bir dersi alamadığınızda, o dersin diğer sınıflarında kaç kişinin olduğunu görmek için çok kullanışlıdır.

Figür1. Öğrenci Portalı

View Program Course Details (Program Ders Detaylarını Görüntüleme):

Bölümlerin açacağı ya da daha önce açmış olduğu dersleri inceleyebileceğiniz, bir dersi almak için gereken şartları ve daha birçok bilgiyi görebileceğiniz alandır.

View Program Details (Program Detaylarını Görüntüleme):

Burada önünüze ODTÜ’deki tüm bölümler çıkacaktır. Bölümü seçtikten sonra bölümün verdiği zorunlu dersleri, seçmeli dersleri vs görebileceğiniz bir yere yönlendirileceksiniz. View Program Course Details’e benzemektedir ancak amacınıza göre işinizi kolaylaştıran farklı bir tasarımı vardır.

View Student Course Categories (Öğrenci Ders Kategori Görüntüleme):

Burası da View Program Details’e benzemektedir. Örneğin ana dal programını seçtikten sonra kategoriyi “zorunlu” seçerseniz almanız gereken tüm zorunlu dersleri göreceksiniz. Yine kullanım amacınıza göre işinizi kolaylaştıran bir yerdir.

2. Eğer yeni başladıysanız, portalın her yerini tam olarak anlamamış olabilirsiniz ancak bu şimdilik sıkıntı değil. Çünkü ders seçimi için gireceğiniz ekranda alacağınız “zorunlu” derslerden dördü zaten ekli gelecektir. Sizin yapmanız gereken tek şey, ders programınızı hazırlamak ve uygun ENG101 dersini “zorunlu” etiketiyle eklemektir. Ders programınızı “Informatives” kısmındaki “Student Information”un altındaki “Course Schedule (Ders Programı)” bölmesinden görebilirsiniz. Eğer orası güncel değilse, benrobotdegilim.xyz’den ders programı yaparak boş saatlerinizi görebilirsiniz. Ders programı yapmak için yazımıza göz atabilirsiniz. O dönemde almanız gereken dersleri ise yine “Student Information”ın altındaki “Curriculum (Müfredat)”dan, catalog.metu.edu.tr sitesinden ya da fizik bölümünün kendi sitesinden görebilirsiniz.

3. Boş saatlerinizi belirlediniz. Peki şimdi uygun ENG101 sınıfına nasıl karar vereceksiniz? Yine tetick.xyz’ye alacağınız dersleri ekledikten sonra yukarıda “sağa yönlü ok” tuşuna basarak olası tüm senaryoları ve sınıfları görebilir, size uygun saatlere göre sınıfa karar verebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise “View Program Course Details”a girip “Modern Languages(English)/Modern Diller(İngilizce)” (figür 3) seçtikten sonra alacağınız dersin solundaki butona tıklayıp üstte “Course Info”ya tıklamaktır. Bu ekranda tüm sınıflar ve sınıfların saatleri olacaktır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 2-1024x469.png
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 3-1024x485.png
(1 numaralı yerden alacağınız dersin kodunu, 2 numaralı alandan ise almak istediğiniz dersin sectionlarını saatleriyle birlikte görebilirsiniz.)

4. Saatlerinizi, dersinizi ve sınıfınızı belirlediniz. Peki şimdi ders eklemek için ne yapmanız gerekiyor? Sistem açıldığı anda dersler kapış kapış gittiği için sistemin açıldığı saatte http://register.metu.edu.tr/ adresini sürekli yenilemenizi tavsiye ederiz. Bağlandığınızda karşınızda şöyle bir ekran göreceksiniz.

Registration Sayfası
Figür 2: Register Sayfası Yaz Okulu Örneği
  1. Bu kutudan güncel bilgilerinizi göreceksiniz. Sağ alttaki Paid Money kısmı yaz okulunda yatırdığınız parayı göstermektedir.

  2. Burada ekli gelen ya da sonradan eklediğiniz dersleri görebileceksiniz. Bu figürü yaz okulu kaydında çektiğimiz için sizin göreceğiniz zorunlu dersler gözükmemektedir. Eğer 1. sınıfsanız PHYS107, PHYS109, CHEM101, MATH117 ekli gelecektir. ENG101 dersini eklemeniz yeterlidir. (Bazı zamanlar sistematik hatalar sebebiyle zorunlu derslerinizden birisi eksik olabilir. Bu durumda dersin kodunu Program Course Details sayfası yardımıyla öğrenip dersi eklemeye çalışın. “Course capacity is full.” uyarısıyla karşılaştığınız takdirde lütfen dersin hocasıyla iletişime geçin.)

  3. pers201’i daha önce kötü not aldığım bir dersle değiştirmek istediğimi varsayalım. Bu durumda pers201’in solundaki butona tıklayıp “Replace Course” butonuna tıkladığımda karşıma daha önce aldığım ve pers201 ile değiştirebileceğim dersler çıkacak. Yani mesela bir öğrenci daha önce Almanca alıp CC ile verdiyse, bu yöntemle alacağı başka bir 4 kredilik dersi Almanca yerine saydırabilir. Derslerin kredi sayıları birbirlerine denk olmalıdır. “Remove Replacement” ile yaptığınız değiştirmeyi kaldırabiliyorsunuz.

  4. Bu kutucuğu silmedik çünkü öğrenim hayatınızda “Course capacity is full.” yazısını sık sık göreceksiniz. 🙂

  5. ENG101 dersi section 30’u eklediğinizi varsayalım ancak siz 25’i istiyordunuz. Bu noktada 2. kutuda dersin solundaki yuvarlak butona tıklayıp, 5. kısımdaki Course Section’a 25 yazdıktan sonra alttaki butona tıkladığınızda section değişimi yapabilirsiniz. Sağ tarafta da aynı şekilde dersin kategorisini değiştirebilirsiniz.

  6. Dersleri eklediğiniz ana alan burası. Course Code kısmına almak istediğiniz dersin kodunu (figür 4) yazdıktan sonra Course Section’a (figür 4) girmek istediğiniz sınıfı/sectionu yazmalısınız. Hemen altından alacağınız ders must ise must, free ise free seçtikten sonra robot olmadığınızı ispatlamanız kalıyor geriye. Robot olmadığınızı ispatladıysanız, Add Course’a tıklayarak dersi eklemeye çalışmaya başlayabilirsiniz.

  7. Burası pandemi döneminde uzaktan onay işlemlerinin yapılması için açılmıştır. Aldığınız derslerden eminseniz buraya tıklayarak danışmanınıza onay için bildiri gönderebilisiniz. Gönderdiğiniz bildiriden sonra onay maili alıp almadığınızı kontrol etmenizde fayda var.
Daha hızlı ders seçmek için ipuçları:

-Ders programınızı önceden oluşturmanız çok önemlidir. Almak istediğiniz derslerin ders kodunu ve sınıfını(section) önceden belirlemelisiniz. Dersi seçeceğiniz gün sistemde çökmeler olabiliyor. Ders Programı Hazırlama(*)

-Robot olmadığınızı ispatlarken bazen görselde yangın musluğu olmadığı halde yangın musluğu seçmeniz istenebiliyor. Ekranda musluk aramak yerine direkt sağ alttaki “Atla” tuşuna basmalısınız.

-Önceden sisteme giriş yapıp kullanıcı adınızı ve şifrenizi kaydetmek hız açısından önemlidir.