ODTÜ Ders Programı Oluşturma

ODTÜ’de doğru dersleri doğru zamanda almak/alabilmek akademik gelişim için önem arz etmekte bu yüzden ders programını düzgün ve dikkatli hazırlamak önemlidir. Birinci sınıfta derslerin büyük bir kısmı ekli geldiğinden çok bir şey yapmanıza gerek kalmayacak. Ancak ekli gelmeyen ENG101 dersini kendi uygunluğunuza göre alabilmeniz size dönem içinde avantaj sağlayacaktır. Ders programı eklemek için iki yol deneyebilirsiniz: student.metu.edu.tr , tetick.xyz. Tetick.xyz bilgilerini ODTÜ’nün sisteminden aldığı için veri tabanının güncellenmesi gecikebilir bu yüzden her zaman en doğru ve güncel kaynak student.metu.edu.tr ‘dir. tetick.xyz adresine girdiğinizde sizi karşılayacak olan ekran aşağıdaki gibidir.

Bölüm 1: Taslak Oluşturma ve ENG101 Ekleme

Görsel-1
Burada sırasıyla yapılması gerekenler şu şekildedir:

1- “Surname (Soyad)” kısmına soyadınızın ilk iki harfini yazarak solda bulunan kutucuğu işaretlenmeli,

2- “Dept Name (Bölüm Adı)” kısmına okunulan bölümün kodunu (phys) yazılmalı,

3- “Semester No (Dönem No)”; içinde bulunduğunuz dönemin zorunlu dersleri arasından section seçilmesine gerek olmayanları otomatik olarak eklemenizi sağlar. ODTÜ’de düzenli öğrenciler için 8 dönem bulunmaktadır. Birinci sınıf birinci dönem için 1, birinci sınıf ikinci dönem için 2 girmelisiniz. Bundan sonraki dönemler ise +1 şeklinde gitmektedir. Örneğin, ikinci sınıf ilk dönem 2+1’den 3. dönemdir. İkinci sınıf ikinci dönem ise 2+2’den 4. döneme denk gelmektedir.

4- “Add Must Courses (Zorunlu Dersleri Ekle)” butonuna tıklıyoruz. 6 numaralı bölümde dersleri aşağıdaki resimdeki gibi listelenmiş halde göreceksiniz. Bu bölümdeki “Enter Course Name” kısmını ise sonraki senelerde ekli gelmeyen dersleri eklemek için kullanacaksınız. Örneğin ENG101 bu listede ekli gelmeseydi, o boşluğa ENG101 yazıp dersi seçerek listeye ders ekleyebilirdiniz.

5- Bu bölümde gördüğünüz kutucuklar ise programdaki çakışmaları görmek için önemlidir. Varsayalım ki, MATH117 dersinde 1. section yalnızca fizikçilere açılıyor ve bu yüzden zorunlu olarak 1. sectiondasınız ancak siz 3. section derslerine girmek istiyorsunuz. Bu yüzden de ENG101 dersini 3. section saatlerine göre seçmelisiniz. Bu durumda “Don’t Check For Dept” kutucuğuna tıklayarak farklı bir sectiona uygun bir program yapabilirsiniz.

Görsel-2

6- Eğer ENG101 dersinden muaf iseniz yanındaki (x) işaretine basarak dersi kaldırabilirsiniz. İsterseniz 4 dersle yüksek ortalama yapmaya çalışın, isterseniz “Course” kısmına almak istediğiniz fazladan bir dersi ekleyip üst dönemden ders azaltabilirsiniz. Yeterlilikler ve dönem içerisinde karşılaşılabilecek durumlar göz önünde bulundurulmalı. (Ek bir ders ekleyip eklememe konusunda fikir almak için danışmanınızla da görüşebilirsiniz.)

7- Son olarak, “Schedule” butonuna bastığınızda dersleriniz çizelgenizde belirecek.

Burada yapmanız gereken sadece ENG101 dersinizin yerini belirlemektir diğer bütün dersleriniz ortak ve tek section olacağından değişiklik yapmanız mümkün değil. üÜt kısımda bulunan “<—” ve “—>”butonlarına tıklayarak muhtemel ders programlarına bakabilirsiniz.

Görsel-3
Tercih yaparken dikkat etmeniz gereken üç temel unsur var.

1- İngilizce dersleriniz ile diğer derslerin çakışmaması gerekiyor. Görsel-1’deki “Don’t Check For Dept” kutucuğunu doldurmadığınız sürece çakışan derslerin sectionlarını sistem eleyecektir.

2- PHYS107 ile CHEM101 kodlu derslerin laboratuvar saatleri ve MATH117 dersinizin soru çözüm saatleri (recitation) bu listede bulunmayacaktır. Bunları nereden ve nasıl öğreneceğinizi bu rehberin devamında anlatacağım. Örneğin cuma günü 8.40 – 10.40 aralığında matematik soru çözümü var. O kutucuklara tıklayarak “Don’t Fill” yaptığınız takdirde oraya denk gelen sectionları elemiş olacaksınız. PHYS107 dersi için Resim 2 de gördüğünüz 1,11,12,13 kutucuklarından 1 numaralı dersin kutucuğunun işaretini kaldırıp kendi soyadınıza uyan çift haneli sectionu seçmeniz durumunda hem teorik ve hem laboratuvar saatlerini ders programınızda görebilirsiniz.

3- ENG101 derslerinizin verileceği binalara dikkat etmelisiniz. Resimdeki örnekte Pazartesi günü 15.40’tan sonra ENG101(4) dersiniz var. Bir önceki dersiniz ise PHYS107 dersi ve MM125 dersliğindeymiş. İki ders arasındaki ara 10 dakika olduğu durumlardan fizik bölümünden matematik bölümü gibi yakın bölümlere gidişiniz kolay olacaktır. Ardışık derslerinizde birbirine yakın olan derslikleri seçmeye öncelik verin. Yoksa her hafta kan ter içinde oradan oraya koşmak durumunda kalırsınız. Hangi dersliğin hangi binaya ait olduğuna ise bu adresten bakabilirsiniz. Bina isimlerine basarak haritada konumlarını görebilirsiniz.

Bölüm 2 : Geliştirme

Görsel-4

Yazının bir önceki bölümünde bahsedilen PHYS107, CHEM101 ve MATH117 adlı derslerin tek haneli sectionları lecture saatlerini ifade eder. Ayrıca soyada göre atanan PHYS107 ve CHEM101 derslerinin laboratuvar saatlerini ve MATH117 dersinin soru çözüm saatini öğrenmek için student.metu.edu.tr adresine giriyoruz. Bizi karşılayan sitede orta kısımdan “Informatives” sekmesinden “View Program Course Details (64)” bağlantısına tıklıyoruz. Açılan sayfadan giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkacak sayfa aşağıdaki gibidir.

PHYS107
Görsel-5

Görsel-5’te görülen “Department” kısmında dersini aratılacak bölümün ve “Semester” kısmında ise bulunulan dönemin işaretlenmesinin ardından “Submit” butonuna tıklanmalı.

Görsel-6

Butona tıkladıktan sonra bizi karşılayacak olan ekran Görsel-6’daki gibidir. Hakkında bilgi edinmek istenilen dersin sol yanındaki yuvarlak şekle tıklayarak işaretledikten sonra “Course Info” butonuna tıklanır. Bu sayfadan dersin kodu, kredisi gibi bilgileri edinilebilir. (ENG101 ders kodunu bu şekilde bularak ekleyebilirsiniz.)

Görsel-7

“Course Info” butonuna tıkladıktan sonra bizi Görsel-7’deki ekran karşılayacak. Dersin nerelerde ne zaman kimler tarafından verileceğini buradan öğrenebilirsiniz. Buradaki değişikliklerin tetick.xyz ‘ye adapte edilmesi zaman alabildiğinden bu internet sitesindeki bilgiler ile buradakileri karşılaştırmanız faydalı olacaktır. Ana bilgi kaynağı olarak her zaman student.metu.edu.tr adresine güvenin. Görsel-7’de kırmızı ok ile gösterilen 11 butonuna tıklandığında o sectiona kayıtlı olmak için gereken kriterler görünür.

Görsel-8

Butona tıkladıktan sonra karşımıza çıkan Görsel-8’deki sayfada dersin kriterleri görünmekte.

Örneğin; fizik bölümü öğrencisi olmak, soy isminin AA ve ÇZ dahil olmak üzere verilen harf aralığında olması, kümülatif ortalaması 0 ile 4 arasında olmak, sınıf olarak 0 ile 95 arasında kalmak, dersi hiç almamış veya dersi daha önce alıp FD, FF ve NA gibi notlarla kalmış olmak.

Bunlardan birinin bile sağlanmadığı durumlarda bu dersin bu sectionuna kayıt olamazsınız. Birinci sınıfların dersleri önceden belirlendiği için pek bir değişiklik ihtiyacı olmuyor. (Bu sayfa yalnızca ders programınızdaki laboratuvar saatlerini öğrenmenize yarayacak.) Burada dikkat etmeniz gerek şey 1 ve 2’den oluşan 12 sayısı. Buradaki section sayısının onlar basamağı lecture sectionunu, birler basamağı laboratuvar sectionunu ifade ediyor. PHYS107’yi anladıysanız ders programınızı bitirmeye yaklaştınız demektir.

MATH117 ve CHEM101

Aynı şekilde MATH117 dersi için etkileşimli kayıtlardan önce student.metu.edu.tr sitesinden eklenen derslere baktığınızda 31, 32, 33 gibi sectionlara eklendiğinizi göreceksiniz. Bunlarda aynı sistemle 3+1 kuralı devam etmekte 4 saat ders ve 2 saat soru çözümü olmak üzere toplamda 6 saat derse katılmanız gerekiyor bunu da ders programı oluştururken dikkate almalısınız doldur.xyz üzeriden yaptığınız programlarda ders saatleri gözükmemekte. Kısacası 31 numaralı sectiona kayıtlı bir öğrenci hem 3 numaralı sectionun hem de 31 numaralı sectionun derslerine katılmalı (Registration sayfasında section 3 değil 31, 32 ya da 33 ekli gözükecek ama siz 3. sectionın saatlerine de gideceksiniz). Ayrıntılı bilgi için MATH117 sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak CHEM101 dersi; 4 saat teorik 2 saat laboratuvar olmak üzere 6 saatten oluşuyor. Ders programınızda sadece 4 saat teorik kısımı göreceksiniz buna ek olarak kimya bölümünün internet sitesi üzerinden duyurular kısmına her dönem başı bütün bölümler için yayımlanan programdan iki haftada bir olan kimya laboratuvarlarını programınıza ekleyin.

Görsel-9

Ders programınıza kimya laboratuvarı ve benzeri eklemeleri Görsel-9′ daki gibi doldurarak “Don’t Fill” butonuna tıklayarak eklemeniz sonucunda programda gözükecektir. Daha sonra ekran görüntüsü alarak ders programınızı takip edebilirsiniz.

Bu bölümde size kolaylık sağlayacak bir başka bir özellik ise istediğiniz dersin üstüne tıkladıktan sonra ilgili kutucuklardaki tikleri kaldırarak istemediğiniz sectionları programınızdan çıkarabilirsiniz.

Sectionları karşılaştırmak için yukarıda bahsedildiği gibi student.metu.edu.tr sitesinden ilgili dersin sectionları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bölüm 3: Kapanış ve OHS101 & IS100

Bu işlemin etkileşimli kayıtlardan en az 1 gün önce yapılması fayda sağlayacaktır çünkü kayıt günü student.metu.edu.tr sitesine girmekte zorlanacaksınız. Derslerin kodunu unutabilir, eksik ders programı yüzünden gecikmeye neden olabilirsiniz.

İlk iki bölümde bahsedilen şeyleri göz önünde bulundurarak ders programı hazırladıysanız geriye sadece online OHS101 ve IS100 kaldı. Bu derslerin herhangi bir ders saati bulunmamakta olup haftalık olarak kısa sınavlar ve ödevler ile işlendiğinden ders programı yaparken dikkate alınmamalı. Bunun yerine yalnızca kayıt gününde eklenmeli.

Ayrıca bir not defterine ders kodları ve section numaralarını kaydetmek faydalı olacaktır. Etkileşimli kayıtların nasıl yapılacağı ile ilgili rehbere buradan ve student.metu.edu.tr adlı sitenin nasıl daha detaylı kullanacağınıza ise buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazla sorunuz varsa “Sıkça Sorulan Sorular” sayfasını ziyaret edebilir ya da yorumlarda belirtebilirsiniz.